Kopierar ett inlägg av Elin Jansson!

DU FÅR DET DU BETALAR FÖR

Det är ett gäng som hört av sig efter att jag lagt ut listan på några av saluhästarna här, kommer fler så fort jag har tid. Det som dock förvånar mig är hur lite många tycker att hästarna ska kosta. Det är en gammal debatt det här om att det inte finns någon lönsamhet för uppfödare och hästägare men det fortsätter dock att få mig att häpna.
Den vanligaste svenska kunden som ringer till mig har ca 100.000 att handla för. Det är mycket pengar. För många en halv förmögenhet och allt de äger. För en utbildad tävlingshäst räcker det tyvärr ändå inte långt och ändå så krävs att hästen för dessa pengar ska vara kapabel, välutbildad, exteriört felfri, 100% frisk, helt ren på röntgen och helt utan olater. Oooops, höll på att glömma att den såklart även ha konstaterat extremt långt mellarrum mellan alla ryggkotor och att den måste vara snäll för mamma att rida ut på också.
Finns verkligen dessa hästarna och var? När kunder i den här prisklassen ringer så finns det i min värld dessa hästar att plocka fram om affären ska nudda gränsen till att gå plus minus noll för vår del:
1. 3-åringar som hoppar normalt, är snälla och hantera och nyss inridna.
2. 3-åringar som kanske hoppar fantastiskt men som är helvilda och oinridna.
3. 4, 5 och 6 åringar som kanske besitter viss kapacitet men som ligger mycket efter i utbildningen och som inte hinns med.
4. Äldre, framgångsika hästar som har haft sin lysande framtid bakom sig men som kommer att fungera fint som läromästare.
5. Snälla, normalbegåvade, friska hästar för 110klasser.
6. Fina, talangfulla hästar men som är svåra att rida eller har någon slags olat eller avvikelse, exteriört eller på röntgen.
Man får definitivt inte felfria hästar som tävlat i topp i sin årgång fram till att de var 6 år gamla och inte heller får man 5-åriga potentiella svårklasshästar. Hittar ni det så har ni antingen haft större tur än om ni vann 1.000000 på en trisslott, alternativt blivit ordentligt blåsta. 😉
Jag har en extremt stor respekt för pengar och även de med mindre än 100.000 är självklart välkomna att ringa så ska jag och säkert alla mina kollegor göra vårt bästa för att hitta en så bra lösning som möjligt men sätt er gärna in i vad en häst kostar att tillverka, mata, utbilda och sköta innan ni börjar leta så ökar nog chanserna att ni slipper en hel hög överraskningar när hästen väl är köpt och hemma i boxen. Man får oftast det man betalar för. 🙂
Tycker hon har sååå rätt i de hon skriver!! Vad tycker ni om detta?
Som rubriken säger kopierat av Elin Jansson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *