Ny trend??

Jag läser en del på internet, på olika hästforum, om allt möjligt om hästhållning, ridning, avel och så vidare. Det kan vara rätt kul. Ibland lär man sig nya saker, får praktiska tips på ridövningar och inspiration. Ibland är det inte så kul. Man kan bli alldeles matt av tonen i vissa inlägg.

Men det verkar ha kommit en ny trend. Allt ska vara extrem-naturligt! (Det näst bästa efter att frakta hästen tillbaka till vildmarken) Och alla som inte följer det konceptet anses vara snudd på djurplågare och blir hånade  av hela internet-maffian. Veckans hjälte har sin tunnpälsade häst ute dygnet runt, utan täcken, utan kraftfoder (bara hösilage i småmaskigt nät, såklart), och utan skor. Just när det gäller hästars utevistelse (så här i januari, årets mörkaste och kallaste månad), så verkar det bli en veritabel tävling i hur många timmar folk har sina hästar ute. Vinnare är förstås dom som har hästarna ute på heltid i lösdrift.  Veckans tvåa hade sin häst ute från 5:30 på morgonen till 23.  Och vad är poängen?  Och när sover människan? Och när är dom i stallet med sin häst?

Den som har sin häst inomhus i stallet hela 18 timmar, och bara går ut med tjockt täcke med helhals, och fodrar med hö och havre (havre är värst, det ska åtminstone vara nån färdig blandning med örter), den står inte högt i kurs på nätet numera. Kanske möjligen om dom är landslagsryttare. Det är ju lite speciellt. Man hyser en hemlig beundran för deras prestationer, men tycker ändå att det är rätt mycket djurplågeri inblandat, när man begär att hästarna ska hoppa en hel bana med stora hinder, eller tvingas att utföra diverse rörelser i ett GP-program. (Troligen misstänks hoppryttarna för barrering och dressyrryttarna för att konstant träna rollkur.) De flesta av de här hätska internetskribenterna vet ju för den delen bättre, hur en piaff egentligen ska utföras….

Om man nödvändigtvis ska rida på hästen, ska det vara bettlöst, bomlöst och kravlöst. Den ska för tusan inte gå på tygeln, nej, för det finns nästan ingen som vet precis hur det ska göras i alla fall. Då är det bättre om man bara ”tränar” från marken, så den till exempel kan lära sig att springa in i trailern lös på egen hand. Vad den nu ska där att göra, eftersom det inte är coolt att rida i ridhus eller tävla.

Så om någon skriver en enkel fråga om bett, sporrar, nosgrimmor, hjälptyglar eller träningsmetoder, så känner frågeställaren sig samtidigt tvungna att skriva ”snälla, inga påhopp”.  Annars är det liksom fritt fram för alla att komma med spydiga och elaka kommentarer i långa banor. Och man får aldrig, jag säger aldrig, bestraffa en häst!! Om en häst skulle bitas eller sparkas, så beror det troligen på att den blivit illa behandlad som föl, och måste tillrättavisas i vänliga ordalag, eller möjligen sättas i terapi. Helst tillsammans med sin ägare, som uppenbarligen har problem med att hantera den missförstådda kraken.

Jag tror att det finns många sätt att ge sitt häst ett bra liv, och att det inte är en enda metod som fungerar för alla. Självklart är kunskap hos hästägaren mycket viktigt. Men jag tror inte att de kunskaperna nödvändigtvis kommer från kommentarsfälten på olika forum på nätet. Där verkar det istället vara rådande att var och en måste uttrycka sin åsikt så negativt som möjligt, och idiotförklara alla som tycker annorlunda. Dålig stämning, brist på respekt för andra och mer än allt annat visar det upp rätt trista sidor av somligas personlighet eller möjligen brist på självkänsla. Eller, vad är anledningen till att det blivit så poppis att delta i såna här ”masspåhopp”. Rena vargflocksbeteendet. Det blir som en verbal stenkastning, där ingen verkar våga avstå från att kasta. Och till sist stängs hela tråden ner för att tonen blivit så otrevlig.

Det finns verkligen mycket åsikter  när det gäller hästskötsel. Har skrivit just om hästars rätt till utevistelse förut. Det finns nog lika många lösningar, som det finns hästägare. Låt folk göra som dom vill, utan arga och kränkande påhopp, om deras hästar mår bra. Lägg energin på att göra insatser för de djur som faktiskt far illa på riktigt. Spara den kränkande och aggressiva tonen till dom som verkligen förtjänar det.

IMG_2109Testen är tagen ifrån Stallbabbel! Riktig bra skrivet och jag håller verkligen med!

1 svar på ”Ny trend??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *