Otur!

Idag har i princip hela dagen spenderats på Ale djurklinik. Det två TVÅ timmar att sko Witonia! Inte de att hon var dum utan det var väldigt mycket bekymmer kring hennes hovar 🙁 Så tänkte så här jag skriver en lista med vad problemen var och sen kommer ett tips efter för att motverka det.

Ska börja med att tillägga att detta är första gången hon skos hos mig och mamma.

  1. På båda framhovarna har hon haft helsulor, vet inte riktigt varför men antar att det är för hon är plattfotad. Och det som har hänt ar att ingen massa har lags mellan sulan och hoven, vilket har resulterat i att det kommit in grus som sedan legat och skaft mot strålen, som nu har gett resultatet att hennes stråle är EXTREMT öm och väldigt liten, den har alltså nästan försvunnit utav detta. Så JÄTTE VIKTIGT att tänka på om du ska ha hela sulor på din häst se till att det ligget någon typ av massa mellan sula och hov, för att förhindra grus att komma emellan. Det som är gjort mot detta är att hon fått på nya sulor, för hon är så öm så hade inte kunnat rida henne utan dem, och sedan ligger en massa mellan hov och sula men även lim vid sulans kant vid ballarna för att verkligen motverka grus.
  2. Hon har en stor spricka på vänster bak, en gammal skada som har lett till att det är en stor spricka i hoven långt bak på utsidan, där ca 2-3 cm sitter helt för sig själv. Detta leder till att hon kan belasta hoven och benet fel. Men antagligen kommer detta inte att drabba henne i framtiden. Men hon har fått en ring sko på den hoven för att hjälpa henne belasta rätt. Sedan ska sprickan dagligen göras rent för att inte få in grus där emellan så det skapas en hovböld. För att undervika detta finns inte mycket du kan göra. Hon har antagligen fått denna skada utav fysisk våld, kan vara att hon blivit sparkad, fastnat, trampat på något det kan nästan vara vad som helst som skapar skada mot kronranden. Men om det skulle hända är det kanon viktigt att se till så de läker ordentligt. För annars kommer det att bli kroniskt som i Witonias fall.

Detta var dem två huvud problemen, så nu ska hon skos var 5 vecka ett tag för att försöka reda upp detta så hon slipper ha ont. Så tänk på att ta hand om din hästs hovar dem är viktigare än du tror 🙂

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *