Min dag :D

Haft en jäkligt bra dag faktiskt 🙂 Åkte till stallet vid sju, lindade av Witonias ben, hon har varit lite gallig i benen så drf får hon stå med lindor på natten för att hjälpa till lite 🙂 Sen köra hem (fick köra försiktigt glashalt på vägarna -_-) Äta lite frulle och gå ut med Chivas lämna honom hor marbritt (hans dag matte) Sen upp i stallet igen, skritta ut Witonina med Lena (en i stallet).Det gick kanon hon sköter sig så himla bra 😀 riktigt roligt 🙂 Nisse fick sig ett pass i manegen 😉 Vi provade ett nytt bett idag inte roligt sa Nisse men övertygade honom om att vi måste prova. Men han gick egentligen ganska bra på det, men kom aldrig riktigt till ro :/ Men men man måste prova för att få veta. Nu ska jag duscha sen åka och handla och sedan blir det BE teori för hela slanten 🙂

Härlig bild på oss 😉

Tänk att så små saker i vardagen kan göra en så lycklig ;)

Detta ägnades dagens ridpass åt 😉 och han var riktigt riktigt duktig 😀 så detta gjorde min dag vecka och antagligen nästa vecka med 😉 En otroligt lätt men sååå nyttig övning 😀 tänkte försöka rulla på detta ungefär varannan dag 🙂 så ska vi nog få ordning på min prins 🙂 Nu blir de duschen, sen mat och efter de SOOOOVA!!! 😀

Mitt favorit täcke just nu! perfekt när han är svettig eller efter att han fått duscha 😉

Snällis Nisse!

Konstaterar åter igen att jag har världens bästa häst och skulle inte byta bort honom mot några pengar i världen. Trotts alla bråk och att han har en vilja som ingen kan ta sig förbi så ger han mig 1000 gånger mer tillbaks och vi litar på varandra till 100% och han gör mina dagar varje dag, vare sig han är bråkig eller gudomlig. Men idag var han riktigt snäll och fin, nöjd med min prins, efter som han varit så bråkig de senaste så har jag fokuserat på att få honom lugn och avslappnad och när han är det får han bara jobba en stund till och sen slutar vi, allt för att hela tiden sluta med en positiv känsla både hos honom och hos mig.  så de senaste har jag ridit mellan 25 och 45 minuter har inte blivit längre än så.

Men nu ska jag slänga mig på E så han slutar spela Fifa 13 (han har varit nästintill okontaktbar sedan de kom ut, men vad gör man inte för den man älskar )

Intressant artikel

Läste en väldigt intressant artikel på Hippson, om Linnea Eriksson. En unghäst beridare och tränare. När jag läser hennes artikel måste jag säga att jag håller med om det hon säger och sättet hon tränar sina hästar. Tycker hon kommer med intressanta saker och har ett bra svar på varför hon gör som hon gör, och uppenbarligen är det ett vinnande koncept.

Hur ser träningsupplägget ut för unghästarna?
– Alla hästar går i skrittmaskin varje dag och i hage när vädret tillåter. Utöver det rids de ungefär fem dagar i veckan, ofta blir det hoppning en av dagarna. Jag försöker att planera träningen så att den blir så jämn som möjligt varje vecka, vilket innebär att jag är noggrann med att anpassa den för de hästar som är hemma medan de andra tävlar. 
– Har jag någon unghäst som är tittigare än andra hoppar jag den gärna fler dagar i veckan. I övrigt rider jag mycket markarbete eftersom jag trivs bäst på ridbanan. Jag är med andra ord väldigt dålig på att variera träningen. Eftersom jag är så rädd för att ramla av när jag rider ut så blir det inte av att jag gör det. På så sätt blir hästarna väldigt välridna, men samtidigt blir de lätt rädda för saker eftersom de inte får se så mycket utanför banan. Är hästarna bara fyra år vill jag maximalt rida dem tre gånger i veckan. I alla fall om de presterar bra för sin ålder, hamnar de efter i utbildningen får de naturligtvis jobbas lite mer. 

Är det någonting i din träning som skiljer sig från andras?
– Jag rider alltid med gramantyglar, även på unghästar, eftersom jag vill att hästarna ska lära sig den rätta formen direkt. Jag vill inte dra i bettet och vara hård i handen för att få hästen i form, då är det lätt att de blir okänsliga i munnen. Själv tycker jag att jag blir mycket mjukare i handen, och hästen uppfattar hjälperna lättare, om gramanen är där och hjälper till. På danska heter det ”glidtygel” vilket jag tycker är ett bra ord, eftersom den glider genom bettringarna. Jag kan faktiskt inte förstå hur man generellt kan se gramanen som ett dåligt hjälpmedel, även om den används rätt. 
– En del hästar funkar bra när man tar av gramanen. Några vill gärna ta upp huvudet, men jag tycker inte att det gör något eftersom de har fått musklerna på rätt ställe när de har arbetat rätt i markarbetet. Hur hästen bygger muskler och hur den formas är det viktigaste. Gramanen har jag inte på för att dra ner huvudet utan för att stabilisera formen.
– När jag har bommar framme och hoppar småhinder brukar jag också ha graman på, men då knäpper jag upp den vid handen – i fall att hästen skulle fastna (se bild). Då kan tygeln lätt dela på sig och glida ur av sig själv. När jag hoppar större hinder tar jag förstås av den. 
– Många av mina elever, även de som är orutinerade ryttare, råder jag att rida med graman. Det är något man måste lära sig när man tränar för mig. Går hästen i fel form får ryttaren ofta dra och slita mer med sin hand. Med gramanen får de i stället en känsla för hur hästen arbetar rätt och kan då fokusera på att rida mjukt. Det som kan vara risken för den orutinerade ryttaren är att man rider hästen för mycket på framdelen och får den framtung. Därför gäller det självklart att lära sig att använda hjälptygeln rätt, så att hästen bär sig på bakbenen. 

Ett urdrag ur artikeln men tycker ändå att du ska gå in och läsa den och sedan skiva din åsikt om vad du tycker om hennes sätt att träna och utbilda hästar. Läs artikeln på Hippson.

Sjuk!

Min förkylning vägrar släppa taget om mig 🙁 så kämpar på med bihåls inflamation och täppt näsa, idag klippte jag Nisse och måste säga att jag har en guda snäll häst att klippa, men han tappade tålamodet på slutet och då blev det knepigt då han försökte resa sig i gången och försökte även bocka. Men vi blev klara till slut. Sedan skulle vi skritta en sväng i skogen med mamma, men det ville inte Nisse så vi fick kompromissa jag fick vinna men blev inte så lång tur, vi gick in i ridhuset och startade en ny diskussion nämligen att svänga, vilket Nisse INTE  ville men jag var skarpt övertygad om att de var nödvändigt då de finns väggar i ridhuset. Men efter lite övertalning gick han med på även detta 😉

Nää ni nu ska jag och E kolla på en film och sedan sova 😉 Tänkte skriva ett inlägg om kärlek och relationer i morgon 😉 något att se fram emot.