Tänkte visa min skötsel av mina hästars hovar.

Främst så borstar jag av hovarna ordentligt varje dag för att se hur dem ser ut. Hoppar över att tvätta rent dem så mycket som möjligt för mycket vatten är inte bra.

Sen 2-3 gånger i veckan oljar jag in hovarna med vanlig hovolja. Detta hjälper hoven att reparera sig och åter fukta sig. Men akta dig för att olja in hovarna för ofta för då kan det bli motsats effekt då kan hoven bli för mjuk och mjölig. Så 2-3 gånger i veckan är ganska lagom.

Hovoljan jag använder. Det spelar inte så stor roll vilken du köper nästan alla är det samma

 

Sedan har jag även en salva som du smörjer på en gång i veckan, den ska masseras in vid kronranden, och hjälper hoven att växa. Det är även viktigt med denna salva att den inte används för mycket. Få då kan hoven växa för mycket i stället och de vill vi inte.

Min hovsalva

 

Sedan har jag även hovkära även detta en gång i veckan, det hjälper hoven att bli starkare och binda sig bättre. Det torkar även ut hoven en del och då är hovoljan viktig. Men absolut inte mer än en gång i veckan för då kommer du torka ut hoven istället.

Denna hovkäran använder jag. En gång i veckan, ta en pensel och bara stryk på.

 

Sist men inte minst 1-2 gånger i vecka, jag har blandat en sprut flaska med ca 1/4 del jodopax och resten vatten. Detta sprutar jag inuti hoven, det härdar sulan och stålen och gör dem starkare.

En vanlig flaska jobopax som jag blandar med vatten

 

Sen till Witonia endast har vi köpt en slags olja som vi ska smörja på i sprickan, den hjälper till att binda ihop och kommer förhoppnings vis hjälpa henne en hel del. Detta ska vi göra varje dag tills hovslagaren tycker att det räcker. Denna oljan har jag tyvärr ingen bild på för jag han glömt ta de, men ska försöka komma ihåg det idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *