Tuggan tage

Alla grästuvor stod ute och vajade i vinden, daggen låg kvar på dem, de njöt av att hästarna inte hade fått komma ut i hagen ännu, men det viste att snart var de dags att bli uppäten och malas ner för att sedan få växa upp till en ny tugga. Det var en lite grästuva som hette Tage, han hade verkligen jobbat för att få bli uppäten just denna dag.

Minuterna gick och snart kom hästarna kom dundrande mot allt gått gräs, Tage hade tur idag för direkt kom det fram en häst till honom och tog en stor tugga och hela Tage var på väg genom en långresa genom hästen….

Först hamnar han i munhålan, där han skickas fram och tillbaks sida till sida för att malas ner så mycket som möjligt men även blandas ihop med en massa saliv.

Sedan sväljer hästen ner honom till foderstrupen, som mest är som en motorväg för Tage ner till magsäcken, det tar ca 10-15 sec att färdas genom den, men Tage tycker det känns som en evighet.

För att sedan dundra ner i magsäcken. Här blir Tage träffar på Enzymer som tar med sig all protein som har bar med sig i gräset. Men han vet att detta måste hästen ha för att kunna växa och bli stor, så han delar glatt med sig utav den. Nere i magsäcken får han även lägga sig på jäsning.

Sedan kommer han ner till tolvfingertarmen där mynnar olika syror in från levern och bukspottskörteln. För att förebygga nedbrytningen av Tage ännu mer när han kommer till nästa steg på Tages resa.

Nu börjar Tage komma i slutet på sin resa, så nu har han hamnat i tunntarmen, nu är han väldigt separerad i olika ämnen. Så i tunntarmen blir Tage av med sina vitaminer, mineraler och spårämnen upp. Och även dessa ämnen skickade Tage glatt iväg allt för att hästen ska få så mycket näring av honom som möjligt. Tage får ligga i tunntarmen och skvalpa i 1,5 timme innan hans resa bär vidare till…..

Grovtarmen och bildtarmen, här sker den sista nedbrytningen och åter igen får tage ligga på jäsning. Jäsningen sker på grund utav protozoner, bakterier och svampar. Så nu börjar Tage mer och mer lika häst bajs med ett finare ord träck, som han äntligen drömt om nu har även allt vatten och de osmältbara ämnena separerats ifrån Tage.

Nu har Tage äntligen kommit till slutstationen ÄNDTARMEN! Och är nu fint och friskt träck som hästen snart ska bajsa ut.

 

Ganska intressant om jag får säga de själv 😉

grovtarm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *